ФІНАНСОВО-КОМЕРЦІЙНИЙ АСПЕКТ ПРОЦЕСУ ПЕРЕДАЧІ ТЕХНОЛОГІЙ - Khvostenko, V. S.; Kipa, M. A.; Aleksieienko, I. I. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Представлено теоретичний синтез і критичний аналіз існуючих наукових підходів до концепції «передача технології». Обґрунтовано авторське бачення природи цього поняття. В рамках уточнення характеру зазначено перелік об’єктів передачі технологій і визначається його фінансово-комерційний характер. Розглянуто два підходи до визначення сутності передачі технології. Відповідно до першого наукового підходу, передача технологій визначається як взаємодія інновацій, технологічних і соціально-технічних процесів, обмін, передача і адаптація знань, навичок, досвіду, технологій, інформації, промислової власності, машин і обладнання на комерційній або некомерційній основі. Іншим науковим підходом до визначення характеру передачі технологій є його інтерпретація як створення і передача практичних організаціям або ринку інтелектуальної власності науково-технічних досягнень, процесів їх використання, ідей і концепцій, ноу-хау, прав власності. Дослідження характеру передачі технологій дозволило виділити його основний вид — комерційний. В даний час, в теорії та практиці, технологія передачі залишається суперечливим питанням розмежування таких концепцій, як "передача технологій" та "комерціалізація інтелектуальної власності". Ми пропонуємо інтерпретувати концепцію "передачі технології" як процес зміни власника об’єкта технології або її компонентів у комерційній чи вільній формі для досягнення нового кращого економічного або соціального впливу, виробництва або отримання іншого результату. Запропоноване визначення дозволяє визначити об’єкт і предмет передачі технології та визначити його призначення як вид економічної діяльності. За результатами дослідження визначено найбільш суперечливі особливості передачі технології. Вони включають в себе об’єкти і характер передачі. На основі аналізу основних наукових підходів до визначення об’єктів передачі були виявлені їх основні типи, включаючи знання, права власності на інтелектуальну власність, інформацію на комерційній або некомерційній основі.