СТАБІЛІЗАЦІЯ ФІНАНСОВИХ ВІДНОСИН ЯК ОСНОВА НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - Chernychko, T. V.; Proskura, V. F.; Yaremko, I.; Liba, N. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Стабільність фінансових відносин є однією з умов сталого економічного розвитку та створення умов для зростання матеріального виробництва, розвитку невиробничої сфери та підвищення зайнятості, поліпшення соціально-економічних умов населення. Доцільність розроблення практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності наявних фінансових відносин в Україні та їх узгодження з процесами, що відбуваються в реальному секторі економіки, визначають актуальність дослідження. Метою статті є визначення основних принципів та уточнення показників для вимірювання стабільності фінансових відносин і на цій основі оцінки стабільності фінансових відносин в Україні. Дослідження спрямоване на формування практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності наявних фінансових відносин в Україні та їх узгодження з процесами, що відбуваються в реальному секторі економіки. Доведено, що стабілізація фінансових відносин формулюється як процес досягнення стану балансу та рівноваги на ринку фінансових ресурсів на високому (достатньому) рівні попиту та пропозиції. Окреслено методологічні, теоретичні, нормативні та узагальнені підходи до визначення стабільності фінансових відносин. Оцінка факторів, що впливають на стабільність фінансових відносин, здійснюється на етапі формування фактичного ВВП (як основи фінансових відносин), формування первинних доходів та формування валового наявного доходу інституційних секторів щодо ВВП. Виявлено потенційні ризики дестабілізації фінансових відносин в Україні. Окреслено системні параметри раннього попередження нестабільності на основі визначення ключових макрошоків стабільності фінансових відносин. Одним із найбільших чинників, що сприяють економічному розвитку, є стабілізація фінансових відносин — сукупність параметрів, факторів і заходів для досягнення оптимальної рівноваги фінансових ресурсів. Подальші дослідження будуть вивчати шляхи стабілізації фінансових відносин в Україні.