СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ ПІДХІД У СВІТОГЛЯДНО-ТЕОРЕТИЧНОМУ ПІЗНАННІ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Colell, Christopher Daniel; Kneysler, O. V.; Spasiv, N. Ya.; Fedorovych І. М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Реформування територіальної організації влади актуалізує питання щодо функціонального аналізу територіальних громад як суб’єктів місцевого самоврядування. Підґрунтям дослідження є використання структурно-функціонального підходу, який дозволяє сформулювати напрями та види діяльності територіальних громад в контексті вирішення питань місцевого значення. Визначено, що функції територіальних громад — це основні напрями та види їх діяльності щодо реалізації права членів територіальних громад на участь у місцевому самоврядуванні, які виражають волю й інтереси місцевих жителів і забезпечують здійснення ними взаємовідносин з державою, органами влади, суб’єктами місцевого самоврядування в межах Конституції і законів України. Встановлено, що диспут у теорії функцій територіальних громад ведеться стосовно їх класифікації, в основі якої різні наукові переконання й інтереси вітчизняних науковців. Використовуючи структурно-функціональний підхід виокремлено функції територіальних громад, обґрунтовано їх поділ на публічні та приватні функції. Аргументовано, що систематизація в площині публічних функцій ґрунтується на задоволенні публічних інтересів шляхом надання публічних послуг на локальному рівні. Приватні функції зосереджені на забезпеченні соціально-економічного розвитку та життєдіяльності окремої територіальної громади. Критеріями даної класифікації визначено комплекс завдань, які постають перед місцевим самоврядуванням, продукуючи напрями діяльності територіальних громад. Територіальна громада, виконуючи публічні та приватні функції, залучає членів територіальних громад до забезпечення повноти і повсюдності місцевого самоврядування.