ЕФЕКТИ ПОДАТКОВИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Fedosov, V.; Tymchenko, O.; Babichenko, V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Податкові реформи в Україні змінюють одна одну, проте не призводить до бажаних результатів. Такий стан речей актуалізує дослідження помилок і неправильних управлінських рішень, які ухвалюють під час реформування. Вважаємо, що головною причиною неефективних податкових реформ є ігнорування об’єктивних особливостей податків та основ менеджменту під час розроблення та реалізації податкової політики. Мета статті — довести цю гіпотезу. У процесі дослідження застосовуємо метод логічних умовиводів на основі взаємозв’язку об’єктивного і суб’єктивного та статистичний аналіз даних. Вони показують, що визначення податків можна трактувати по-різному. Це активізує бенефіціара податкової реформи: уряд чи суспільство. Уряд України визначає цілі податкової реформи в абстрактній формі без кількісних показників і не аналізує результати попередніх податкових трансформацій. Такий підхід не відповідає засадам управління. Податкові трансформації протягом 2014—2018 років призвели до зростання податкового навантаження. У результаті доходи держави зросли. Водночас це призвело до скорочення споживчого попиту. Такий висновок підтверджують показники розвитку фармацевтичного ринку і ринку підакцизних товарів. Ефект був логічним результатом ігнорування об’єктивних властивостей податків. Управлінські рішення щодо реформування податкової системи суперечать меті реформування податкової системи в Україні — забезпечити економічне зростання. Статистичні дані свідчать про незначне зростання ВВП. Але більшість людей стали значно біднішими через нерівномірний розподіл доходів. Український уряд не використовував природні властивості податків як регуляторів споживчого попиту через перенесення податкового тягаря з бідних верств населення на платників, дохід яких значно перевищує середній. Пропонуємо подальші напрями податкових трансформацій.