ДУАЛІЗМ МІЖНАРОДНОЇ ТЕХНІЧНОЇ ДОПОМОГИ В КОНТЕКСТІ СОЦІАЛЬНОГО, ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ТА БЕЗПЕКИ СПОЖИВАННЯ В УКРАЇНІ - Antoniuk, K. I.; Antoniuk, D. A.; Bukharina, L. M.; Shishkin, V. O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Проаналізовано сутність та особливості категорії міжнародна технічна допомога (МТД), методи оцінювання ефективності допомоги, досліджено її значення для соціального та фінансово-економічного розвитку країни. Наголошено на неоднозначності та суперечливості допомоги, дуалізмі МТД в контексті забезпечення національної безпеки країни. Виконано галузевий статистичний аналіз профінансованих у 2017 році в Україні проектів, аналіз інституціонального базису в Україні, в результаті яких визначено ключові проблеми (низька ефективність, незначний, а інколи невизначений вплив на соціально-гуманітарний, фінансово-економічний розвиток країни, окремих регіонів та галузей) та комплекс внутрішніх і зовнішніх причин, які створюють перешкоди для залучення та ефективної реалізації проектів МТД. Доведено, що істотною проблемою реалізації і фінансування міжнародної технічної допомоги в Україні є складність оцінювання реального впливу програм і проектів міжнародних донорів на соціально-економічні перетворення. Досліджено вплив МТД на національну та економічну безпеку країни, переваги (доступ до ноу-хау, технологій, знань, навичок, сучасної матеріально-технічної бази), загрози (втрата самостійності країни у прийнятті стратегічних рішень, зменшення власного інноваційного потенціалу) та шляхи зниження загроз (узгодження програм і проектів МТД зі стратегічними пріоритетами соціального та фінансово-економічного розвитку країни, удосконалення інституціонального базису, посилення інформованості суспільства, вдосконалення механізмів планування та моніторингу проектів). Акцентовано на необхідності реалізації проектів і програм, спрямованих на вирішення завдань національної безпеки та безпеки споживання зокрема.