ПРОАКТИВНИЙ МЕХАНІЗМ БЮДЖЕТНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ В СИСТЕМІ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІКИ - Shevchuk, V. V.; Melnichuk, N. Yu.; Krutova, A. S. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Для реформування бюджетних відносин у системі державного регулювання економіки окреслено концептуальні засади переходу від реактивного до проактивного механізму бюджетного менеджменту. Досліджено реактивний механізм бюджетного менеджменту, виокремлено його недоліки. Аргументовано необхідність розвитку бюджетного менеджменту на основі проактивного підходу, визначено шляхи і способи його реалізації. За наслідками порівняльного аналізу переваг проактивного підходу запропоновано підвищувати результативність бюджетного менеджменту через розширення змістового наповнення його категоріального апарату («проактивне управління в бюджетній сфері» як новий вид управління, спрямований на результат, за якого суб’єкти, впливаючи на об’єкт, переводять його з одного стану в інший, надають можливості відразу виявляти інструменти впливу на відхилення; «проактивний бюджет» як система формування й використання коштів державного і місцевих бюджетів через застосування проактивних інструментів, які дозволяють органам державної влади і органам місцевого самоврядування реалізувати їхні функції; «проактивний механізм бюджетного менеджменту» як сукупність фінансово-економічних відносин, які виникають під впливом діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також нормативно-правових прийомів і забезпечують формування й використання бюджетних коштів шляхом застосування функцій, принципів і методів, надаючи можливості завчасно запобігти відхиленням у бюджетному процесі та забезпечити соціально-економічний розвиток країни в цілому). На підставі запропонованих дефініцій конкретизовано управлінський інструментарій бюджетного менеджменту, розкрито сутність етапів бюджетного процесу. Призначенням запропонованих новацій є підвищення результативності управління через запобігання виникненню відхилень у бюджетному процесі. Показано, що ефективним засобом запровадження проактивного механізму управління бюджетом є функціонально-вартісний аналіз. Його застосування дає можливість виявляти складові механізму бюджетного менеджменту, які не відповідають критеріям проактивності, і демонтувати їх у ході реформ.