ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА АГАРНОГО СЕКТОРУ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ФОРМУВАННЯ РЕЗУЛЬТАТИВНИХ ПОКАЗНИКІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ГАЛУЗІ - Sheludko, R. M.; Pashchenko, Yu. V.; Filimonov, Yu. L.; Bukhalo, O. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Здійснено аналіз фінансової підтримки сільськогосподарських товаровиробників за рахунок коштів державного бюджету в розрізі програм і регіональних особливостей. Доведено, що ефективна діяльність сільськогосподарських підприємств у сучасних умовах господарювання не можлива без дієвого механізму державної підтримки. В Україні він реалізується через фінансування сукупності програм, передбачених законодавством, основними з них є фінансова підтримка: заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів; розвитку фермерських господарств; розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і догляд за ними; тваринництва. Державна підтримка сільськогосподарських товаровиробників є не лише нестабільною, а й значно нижчою порівняно з країнами Європи. Крім того, складність і недосконалість процесу підготовки, подання документів та ухвалення рішення щодо виплати підтримки призвела до того, що не всі суми, передбачені Законом України «Про бюджет України», використовуються. Тому досить незначна кількість суб’єктів господарювання мають змогу скористатися державними коштами, а господарства населення, тобто фізичні особи, мають змогу отримати лише спеціальну бюджетну дотацію на вирощування молодняку великої рогатої худоби. Як наслідок, середні й малі господарства перебувають у нерівних умовах із великотоварними виробниками і втрачають перспективу подальшого розвитку. Аналіз сум використаної державної підтримки в розрізі адміністративно-територіальних областей України дозволив виявити значну варіацію показників її величини в розрахунку на 1 га сільськогосподарських угідь та 1 сільськогосподарське підприємство, що здійснювало свою діяльність у період дослідження. Крім того, спостерігається нерівномірність розподілу сум державної фінансової підтримки в розрізі областей, частка яких коливається від 28,7 до 1,2 %. Розраховані коефіцієнти парної кореляції дозволили зробити висновок, що суми фінансової державної підтримки і валове виробництво продукції сільського господарства в постійних цінах перебувають у тісній прямій залежності.