ДОСЛІДЖЕННЯ ЗВ’ЯЗКІВ МІЖ ТЕНДЕНЦІЯМИ ПОДАТКОВИХ НАДХОДЖЕНЬ І РОЗВИТКОМ СОЦІАЛЬНИХ ВНЕСКІВ У КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Dubrovina, N. A.; Neubauerova, E.; Kolupaieva, I. V.; Borysova, A. O.; Shabanov, R. I. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Мета дослідження — проаналізувати основні тенденції податкових надходжень і соціальних внесків у країнах ЄС, вивчити гіпотезу щодо збіжності річних темпів зростання загальних податкових надходжень (у тому числі соціальних внесків) до ВВП країн Європейського Союзу протягом останнього десятиліття і побудувати прогнозні значення частки загальних податкових надходжень (включаючи соціальні внески) у ВВП у країнах ЄС. Дослідження проводилося на основі аналізу часових рядів і методів прогнозування для прогнозування відношення цих видів податкових надходжень до ВВП. Аналіз, представлений у дослідженні, показав, що податкові надходження відображають відповідну картину з різним фіскальним відставанням для прямих податків, непрямих податків і соціальних внесків. Кореляційний аналіз показав, що для багатьох країн ЄС існує суттєвий зв’язок між відношенням показника загальних податкових надходжень до ВВП. За допомогою представлених моделей для часових рядів показника відношення загальних податкових надходжень до ВВП у країнах Європейського Союзу отримано прогнозовані значення. Результати прогнозування показали, що деякі країни мають спільні характеристики формування податкових надходжень, а інші країни мають різний характер їх формування. Незважаючи на декларацію єдиної економічної політики в країнах-ЄС, а також систему оподаткування на території ЄС, дослідження визначило деякі відмінності в тенденціях відношення сукупних податкових надходжень до ВВП. Ці відмінності пояснюються впливом можливої конвергенції у політиці щодо податкового навантаження в країнах ЄС. З метою гармонізації податкової політики та підвищення фіскальної ролі податків у країнах ЄС запропоновано заходи: застосування єдиних процедур і умов адміністрування податкових та інших надходжень до бюджету, диференціація податкових ставок і встановлення верхньої межі їхнього розміру, запровадження єдиної податкової бази; диференціація об’єктів оподаткування з метою збільшення податкових надходжень до бюджету та уникнення збільшення податкового навантаження для населення та інші.