РОЗВИТОК КРАУДФАНДИНГУ ЯК ІННОВАЦІЙНОГО СПОСОБУ ФІНАНСУВАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПРОЕКТІВ - Zakharkin, O. O.; Zakharkina, L. S.; Pokhylko, S. V.; Kreshchik, O. S. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Сучасний кризовий стан вітчизняної економіки, що характеризується дефіцитом фінансових ресурсів, особливо у сфері соціальних ініціатив, вимагає пошуку нових джерел фінансування, одним з яких є краудфандинг. Метою статті є узагальнення теоретичних аспектів і дослідження досвіду практичної реалізації принципів спільного фінансування в Україні та у світі. Розглянуто питання впровадження інноваційного способу залучення коштів — краудфандингу, який дозволяє здійснювати спільне фінансування різноманітних проектів, що переважно мають соціальне спрямування. Проведений аналіз публікацій вітчизняних і зарубіжних науковців показав, що в більшості з них розглядаються теоретичні та прикладні аспекти здійснення краудфандингових послуг та їхні особливості в умовах сучасного економічного середовища. Дослідження показують, що в найбільш часто краудфандингові схеми фінансування використовуються у творчій діяльності, соціальних проектах, освітніх проектах, проектах, спрямованих на реалізацію інноваційних інформаційних технологій, екологічних проектах, спортивних проектах, бізнес-проектах, політичних проектах. Досліджено та уточнено змістовне поняття «краудфандинг», його класифікаційні ознаки, проаналізовано його сильні і слабкі сторони. Розглянуто міжнародний досвід функціонування краудфандингових платформ. Аналіз статистичних даних розвитку краудфандингу показує значне зростання його популярності за останні роки, що пояснюється високою доступністю цієї схеми фінансування і робить можливим залучення для участі в ній широкого кола дрібних інвесторів, зацікавлених у кінцевому результаті. Визначено перспективні напрями розвитку краудфандингових послуг в Україні. Особливу увагу приділено аналізові можливостей використання краудфандингу в соціальній сфері, де Інтернет-платформи можуть бути використані для збору коштів на різноманітні соціальні потреби як окремих людей, так і місцевих громад. Дослідження показує, що краудфандинг має значний потенціал для розвитку в Україні і повинен стати альтернативою традиційним джерелам фінансування, особливо в соціальній сфері.