МЕХАНІЗМ УПРОВАДЖЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ПОСЛУГ - Kniazieva, N. O.; Kniazieva, O. A.; Lozovska, G. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Присвячено розробленню механізму впровадження соціально-економічних послуг (а саме послуг цифрового телебачення), заснованого на застосуванні основних положень соціально-етичного маркетингу. Актуальність теми обумовлена тим, що сфера послуг формує більшість доходів розвинених країн. Інфокомунікаційні послуги, які також є соціально-економічними, сприяють задоволенню потреб в інформаційних послугах усіх верств населення і є найбільш затребуваними. Наведено необхідність дослідження процесів надання соціально-економічних послуг у період трансформації фінансово-економічних процесів. Проведено дослідження праць іноземних і вітчизняних учених, присвячених питанням формування й реалізації послуг. Установлено, що недостатньо вивченими залишаються теоретичні основи і практичні положення щодо механізму впровадження соціально-економічних послуг, що й обумовлює мету статті. Установлено, що ринок послуг України представлений різними послугами, серед яких істотне місце належить фінансовим послугам. При цьому послуги сфери зв’язку та інформатизації формують значну частину доходів країни. Проаналізовано один з нових видів послуг — послуги цифрового телебачення, упровадження й розвиток якого призводить до незапланованих видатків домашніх господарств для придбання устаткування. Доведено необхідність застосування основ соціально-етичного маркетингу для впровадження послуг цифрового телебачення як соціально значущої послуги та обґрунтовано доцільність формування відповідного механізму. Сформовано механізм упровадження соціально-економічних послуг цифрового телебачення, що складається з восьми блоків: опис проблеми; дослідження цільової аудиторії; визначення стратегії впровадження; розроблення плану маркетингу; тестування ринку; формування інфраструктури; подання на ринку; визначення досягнутого рівня ефективності надання соціально-економічних послуг. Узагальнено прояви ефективності на різних рівнях його виникнення — для держави, підприємств і споживачів. Розроблений механізм упровадження соціально-економічних послуг надає можливість адекватної оцінки потреби споживача й суспільства в цілому.