КАПІТАЛІЗАЦІЯ ПЛАТЕЖІВ ЯК СПОСІБ ВІДШКОДУВАННЯ ШКОДИ, ЗАВДАНОЇ ЖИТТЮ І ЗДОРОВ’Ю ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ В РАЗІ БАНКРУТСТВА ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ - Yavor, Olga; Nadon, Viktoriia; Ruban, Olena (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Проводиться дослідження особливостей відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров’ю фізичної особи (працівникові) у разі банкрутства роботодавця (юридичної особи). Розглянуто процедуру ліквідації юридичної особи. Проаналізовано порядок капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов’язань роботодавця-банкрута перед своїми співробітниками (фізичними особами). Особлива увага приділяється проблемі визначення черговості задоволення вимог із відшкодування шкоди працівникам у разі банкрутства роботодавця. Визначено порядок пріоритетності вимог із відшкодування шкоди працівникам у разі банкрутства роботодавця. Окремо звернено увагу на те, що банкрутство — це неспроможність боржника відновити свою платоспроможність за допомогою процедур санації та мирової угоди і погасити встановлені в порядку, визначеному Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» грошові вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури. Детально розглянуто положення нормативно-правових актів, що стосуються капіталізації виплат та компенсацій потерпілим фізичним особам. Згідно з ч. 2 статті 1205 ЦК України у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, які мають право на отримання такого відшкодування в результаті смерті годувальника, мають бути капіталізовані для виплати їх потерпілому або зазначеним особам. Водночас відповідно до статті 6 Закону № 1105 субʼєктами страхування від нещасних випадків є страхувальники, а в окремих випадках (коли потерпілий помер) — їхні члени сім’ї та інші особи, бенефіціари та страховик. Страхувальником є особа, яка має право на страхування. Страховиками є роботодавці, а в окремих випадках — особи, спеціально визначені страхувальниками. Страховиком є Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Таким чином, визначено, що страхувальник зобовʼязаний законодавчим органом проводити капіталізацію страхових виплат у будь-якому випадку ліквідації (не тільки шляхом оголошення роботодавця банкрутом, а й в інших випадках, передбачених законом).