УДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ СТРЕС–ТЕСТУВАННЯ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ З УРАХУВАННЯМ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ВИМОГ - Opeshko, N. S.; Ivashura, K. A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2017)
Визначена сутність поняття «стрес–тестування страхової компанії» за результатами проведення морфологічного аналізу. Розроблена класифікація методів стрес–тестування страховиків, які використовуються у вітчизняній та міжнародній практиці. Проаналізовано ризики в діяльності страхових компаній. Встановлено, що основними для страховиків є страховий, ринковий, кредитний та операційний ризики. Наведено приклади стресових сценаріїв для основних видів ризиків страхових компаній. Визначено вимоги Директиви Solvency II та стандартів і принципів Міжнародної асоціації органів нагляду за страховою діяльністю до проведення стрес–тестування страховиків. Запропоновано рекомендації з адаптації європейських вимог до організації стрес–тестування страхових компанії на страховому ринку України. Розроблено економіко–математичну модель стрес–тестування впливу страхового ризику на діяльність страхової компанії.