ІДЕНТИФІКАЦІЯ ПРЕДМЕТУ ОПЕРАТИВНОГО КОНТРОЛЮ - Lipych, L. G.; Melnyk, K. P.; Shmatkovska, T. O.; Matviichuk, N. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2017)
В статті детально досліджена основа теорії контролю. Обґрунтована необхідність визначення предмету для подальшого розвитку науки і ефективного проведення контрольної діяльності на практиці. Критичний аналіз фундаментальних праць з обліку та контролю дозволили виявити межі функціонування предметної області оперативного контролю. З’ясовано, що предмет визначає сферу дії оперативного контролю, умови та стан функціонування його механізму. Складові предмету оперативного контролю взаємопов’язані між собою, що дозволяє спроектувати шлях до досягнення його мети та якісного виконання завдань. Доведено, що його предмет – це особлива частина теорії, що детально характеризує і розкриває особливості сутності процесу оперативного контролю і дозволяє адаптувати його організацію і методику до конкретних умов діяльності підприємства. Через предмет розкривається прикладне значення оперативного контролю, яке проявляється у постійному впливі суб’єкта контролю (керуюча складова) на його об’єкт (керована складова) через систему прийомів, способів і засобів (методична складова), що забезпечує безперебійну і ефективну роботу усіх структурних підрозділів підприємства, шляхом уникнення або швидко виправлення помилок, недоліків і негативних явищ господарського процесу. Обґрунтовано взаємозв’язок оперативного контролю та економічної безпеки підприємства. Встановлено, що в реаліях сучасності вдало організований оперативний контроль формує передумови для забезпечення економічної та фінансової безпеки.