МОДЕЛЬ ІМПОРТОЗАМІЩЕННЯ НА ВІТЧИЗНЯНОМУ РИНКУ СВІТЛИХ НАФТОПРОДУКТІВ - Semiv G. О.; Semiv, S. R. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2017)
У статті систематизовано проблеми, закономірності та фактори формування середовища конкуренції на українському ринку бензину та дизельного пального, виявлено особливості його взаємодії з іншими ринками та галузями національної економіки. Встановлено, що одним з головних дестабілізуючих чинників розвитку вітчизняного ринку автомобільного пального є надмірна імпортна залежність в умовах нестабільності валютного курсу. З урахування світового досвіду державного регулювання ринку автомобільного пального, обґрунтовано модель імпортозаміщення на вітчизняному ринку світлих нафтопродуктів, запропоновано використання кооперативних механізмів розвитку ринку бензину та дизельного пального. Запропоновано алгоритм встановлення імпортного мита на світлі нафтопродукти, який базується на використанні диференційованого географічного підходу і синхронізації з процесами модернізації вітчизняних нафтопереробних підприємств.