МОДЕЛІ АНАЛІЗУ ДИНАМІКИ ІНДИКАТОРІВ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - Guryanova, L. S.; Klebanova, T. S.; Milevskiy, S. V.; Nepomnyaschiy, V. V.; Rudachenko, O. A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2017)
У роботі запропонований методичний підхід до формування комплексу моделей аналізу динаміки індикаторів фінансової безпеки держави (ФБД), заснований на таких методах багатомірного аналізу даних, як метод головних компонент, канонічні кореляції, рівня розвитку, векторні авторегресійні технології, моделі корекції помилки. Розроблені векторні авторегресійні моделі динаміки показників ФБД України й країн Євросоюзу. Досліджені взаємозв’язки компонент ФБД, короткострокові ефекти, швидкість повернення до рівноважної траєкторії після впливу зовнішніх «шоків» (погроз). Виділені найбільш чутливі до зовнішніх «шоків» підсистеми ФБД, джерела виникнення погроз. Запропонований комплекс моделей може розглядатися як елемент модельного базису прогнозно–аналітичного механізму системи забезпечення фінансової безпеки, яка спрямована на раннє інформування, виявлення погроз і попередження їх негативного впливу.