ОСНОВНІ НАПРЯМКИ РЕОРГАНІЗАЦІЇ БАНКІВ В УКРАЇНІ - Осадчий, І. А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2014)
Одним з проявів глобалізації у банківському секторі світової фінансової системи є значне зростання концентрації капіталу, що виражається у таких способах реорганізації як злиття та поглинання фінансово-кредитних установ. Актуальним є розробка і практичне застосування способів та інструментів реорганізації банківських установ, що сприятиме фінансовому оздоровленню та інтеграції вітчизняної банківської системи у світовий фінансовий простір. У статті окреслено основні переваги та недоліки злиття та поглинання в Україні, а також чинники активізації процесів реорганізації і збільшення кількості злиттів та поглинань в банківському секторі. Показано угоди з реорганізації/покупки банків в Україні у 2012-2013 роках. З метою підвищення рівня капіталізації комерційних банків запропоновано стимулювати злиття та об’єднання невеликих банківських установ. Основними принципами державної політики для стабільного та ефективного розвитку банківської системи мають бути принципи ринковості, невтручання, добровільності, конкурентності.