ЕТАПИ СТАНОВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ - Tymoshenko, A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2017)
Стаття присвячена дослідженню особливостей становлення вітчизняної фіскальної політики починаючи з часів царської Росії. Розглянуто економічні теорії, що вплинули на такий процес. Систематизовано етапи розвитку фіскальної політики на теренах України. Обґрунтовано перелік основних податків та податкових зборів у період Нової економічної політики. Узагальнено підходи вчених до розбудови політики, пов’язаної з фіскальними діями держави. Доведено, що сучасна економіка будь-якої держави може бути ефективною тільки при застосуванні регуляторів з боку державних інституцій. Аргументовано, що запровадження процесів регулювання має ефект при застосуванні податкових інструментів, що у свою чергу активізує інвестиційні процеси, зовнішньоекономічну діяльність господарюючих суб’єктів, розвиток інтелектуального капіталу та сприяє структурним змінам у виробництві.