РОЛЬ КОМІСІЙНИХ НАДХОДЖЕНЬ У ФОРМУВАННІ ДОХОДІВ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ - I. A. Kosach; A. V. Zhavoronok; M. F. Fedyshyn; A. S. Abramova (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розширення спектра банківських послуг, що надаються клієнтам, дозволяє перерозподілити фінансові ризики, знижуючи рівень їхнього негативного впливу на ефективність роботи банку, сформувати нові канали надходження доходів. За таких умов актуалізуються питання підвищення обсягів надання і зростання питомої ваги комісійних надходжень у загальній структурі доходів банківських установ. Крім того, комісійні надходження стабільніші, ніж процентні, а їх отримання майже не пов’язане з ризиком втрати вартості вкладених активів (крім гарантійних операцій). Досліджено вплив зміни обсягу комісійних надходжень банків на загальний рівень доходів на основі вивчення зв’язку між зазначеними показниками через використання однофакторної регресійної моделі, що в подальшому надасть можливість диверсифікації портфеля банківських послуг для захисту банків від кризових явищ на фінансовому ринку й ухвалення ефективних управлінських рішень. У результаті виявлено наявність значного впливу зростання обсягу комісійних надходжень на загальний рівень доходів комерційних банків. Про це свідчить розраховані коефіцієнт кореляції (його значення дорівнює 0,96 і показує тісний зв’язок між обсягом доходів банків та обсягами їхніх комісійних надходжень), коефіцієнт детермінації, що становить 0,91 (тобто зміна доходів банків на 91,0 % залежить від зміни обсягів комісійних надходжень комерційних банків) і висока еластичність ECI(I) > 1 (приріст комісійних надходжень банків в Україні має значний вплив на зростання загального рівня дохідності). Це дало змогу зробити висновок про підвищення ролі комісійних надходжень у загальному процесі формування доходів банку.