БЕЗПЕКООРІЄНТОВАНИЙ ПІДХІД ДО ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ СТРАХУВАННЯ ДЕПОЗИТІВ: ВІТЧИЗНЯНИЙ I СВІТОВИЙ ДОСВІД - О. Kopylyuk; O. Muzychka; Yu. Tymchyshyn (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розглянуто основні засади функціонування системи страхування депозитів у світовій практиці, її передумови, визначальні характеристики, місце i роль у забезпеченні фінансової безпеки країни. Виокремлено основоположні засади ефективних систем страхування депозитів, які відповідають міжнародному досвіду і охоплюють такі основні елементи, як: 1) функціонування формалізованих з обмеженим покриттям систем страхування депозитів; 2) сукупність інституцій, які забезпечують ефективне функціонування систем страхування депозитів; 3) система страхування вкладів як ланка у забезпеченні фінансової безпеки країни, підкріплена пруденційним регулюванням, наглядом і контролем. Проаналізовано кількісні параметри страхування депозитів у країнах ЄС i констатовано єдиний підхід до визначення рівня фінансових ресурсів для системи страхування вкладів у розмірі 0,80 % від обсягу застрахованих депозитів, а мінімальне його значення може становити не менше нiж 0,50 % в окремих країнах за узгодженням з ЄС. Окреслено проблемні аспекти формування і використання фінансових ресурсів у вітчизняній системі гарантування вкладів. Обґрунтовано, що важливим елементом функціонування систем гарантування депозитів є не лише механізм формування фінансових ресурсів, а й рівень їх використання, розмір страхового покриття i відшкодування. Зазначено, що система страхування вкладів в Україні вимагає реформування в напрямі забезпечення фінансової стабільності й наближення до європейських практик. Страхування депозитів у вітчизняній практиці існує в непрямому варіанті і базується на резервуванні залежно від депозитної бази банківських установ і валюти вкладу. Виявлено основні загрози і небезпеки фінансовій безпеці України у сфері гарантування депозитів, зокрема недостатність сум можливого відшкодування за рахунок коштів ФГВФО до загальної суми вкладів, скорочення загальної кількості вкладників фізичних осіб та необхідність підвищення максимального розміру страхового відшкодування в напрямі дотримання вимог вступу до ЄС. Запропоновано перспективні напрями реформування системи гарантування вкладів в Україні з позицій безпеки на основі дотримання принципів формування ефективних систем страхування депозитів, визначених Базельським комітетом з питань банківського нагляду та уточнених Міжнародною асоціацією страхування депозитів (IADI).