ВПЛИВ ФІНАНСОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА РОЗВИТОК БАНКІВСЬКОГО БІЗНЕСУ - Ya. A. Shmuratko; S. A. Sheludko (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розвиток фінансових технологій, або «FinTech», докорінно змінив архітектуру сучасного ринку фінансових послуг, суттєво вплинув на роль банків на ньому. Ці зміни обумовлюють необхідність нових підходів до ринкової поведінки як банків (для збереження конкурентних позицій), так і регуляторів (з метою запобігання потенційним кризовим явищам). Обґрунтовано, що на сучасному етапі розвитку фінансово-кредитного посередництва детермінантами конкурентної поведінки банків стають нетрадиційні фактори, такі як ступінь свободи виходу на ринок, інформаційна асиметрія, рівень сервісу та маркетингового забезпечення, поява електронних каналів дистрибуції банківських продуктів, розвиток систем електронних платежів та передавання іншої банківської інформації. Досліджено основні підходи до визначення поняття «фінансові технології» (FinTech). Обґрунтовано необхідність розмежування цього поняття та сегмента FinTech, запропоновано визначати фінансові технології у вузькому сенсі як надання фінансових послуг небанківськими інститутами із використанням сучасних інформаційних технологій, що сприяє раціоналізації аналізу ролі FinTech у банківському бізнесі. Виокремлено та охарактеризовано екстернальні (зумовлені об’єктивним розвитком суспільства i докорінними змінами середовища функціонування банків) та інтернальні (зумовлені необхідністю збереження банками конкурентних позицій) чинники розвитку фінансових технологій. Доведено, що вплив FinTech на банківський бізнес визначається змінами у структурі ринку фінансових послуг, зменшенням бар’єрів для вступу на ринок, збільшенням його просторового охоплення. Розвиток FinTech призводить до зменшення витрат і підвищення ефективності діяльності банків, посилення конкуренції в банківському середовищі, зменшення інформаційної асиметрії, підвищення фінансової інклюзії клієнтів, однак, разом з тим, призводить до генерації нових фінансових і технологічних ризиків для банків.