КОРУПЦІЙНІ РИЗИКИ В БАНКІВСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - V. V. Shendryk; T. L. Bilous; V. A. Vatras; O. I. Kryvenko (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Зазначено, що для України проблема протидії корупції сьогодні постає все жорсткіше та гостріше, оскільки відповідно до Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з другої сторони, наша держава зобов’язалась її побороти. Зроблено висновок, що одним із основних напрямів у сфері запобігання корупції є виявлення корупційних ризиків. Корупційні ризики постійно досліджують науковці та громадські організації в різних сферах, у тому числі й у банківській. Досліджено наявні підходи до визначення поняття «корупційний ризик» і аргументовано, що більшість досліджень учених присвячені розглядові перш за все сутності економічного ризику, визначенню факторів і причин його виникнення, характеристиці методів оцінки ступеня ризику, а не самому корупційному ризику. Зауважено, що сьогодні банківський сектор України перебуває у складному становищі, що зумовлено нестабільною економічною та політичною ситуацією, воєнними діями на території України, значним рівнем інфляції та девальвацією національної валюти. Наслідками програми оздоровлення банківської системи Національного банку України стало суттєве зменшення кількості банків і переважання частки державних банків у активах банківської системи. На підставі аналізу Антикорупційної програми Національного банку України на 2018—2019 роки, затвердженої Рішенням Правління Національного банку та погодженої з Національним агентством з питань запобігання корупції, визначено можливі корупційні ризики в банківській діяльності та класифіковано їх на внутрішні (організаційно-управлінські, фінансово-господарські, кадрові, юридичні процедури діяльності банку) і зовнішні (діяльність ділових партнерів, у тому числі й органів державної влади, органів місцевого самоврядування, з якими банк перебуває у ділових стосунках). Зазначено недоліки в Антикорупційній програмі Акціонерного товариства «Альфа-Банк» Версія 3.00, затвердженої рішенням Наглядової ради № 18 від 29.03.2019, та запропоновано внесення змін до неї з урахуванням змін в антикорупційному законодавстві. Перспективними напрямами досліджень корупційних ризиків у банківській діяльності визначено питання механізмів оцінки корупційних ризиків у банківській діяльності, а також діяльність Уповноваженої особи з питань протидії корупції в банку.