ОРГАНІЗАЦІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ТА РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТ ОСВІТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: НАПРЯМИ РОЗВИТКУ В УМОВАХ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ - I. M. Vyhivska; О. О. Hryhorevska; G. I. Lyakhovich; H. Y. Khomenko (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Поставлено завдання обґрунтувати заходи щодо організації формування та надання інформації, яка продукується в системі бухгалтерського обліку, для процесу управління ризиками з метою забезпечення стабільності та стійкості розвитку закладів вищої освіти. Поставлену мету реалізовано на основі застосування методів спостереження, порівняння, аналізу, синтезу, узагальнення та економіко-статистичного методу. Проведений аналіз дозволив визначити ризики невиконання інформаційних потреб щодо функціонування закладів вищої освіти для кожної досліджуваної групи (абітурієнтів, студентів, слухачів, здобувачів, батьків студентів / абітурієнтів, адміністрації, роботодавців, замовників науково-дослідних робіт, викладачів, держави, суспільства, органів управління), що дозволило запропонувати організаційний підхід до інформаційного забезпечення управління ризиками освітньої діяльності. Зазначений підхід охоплює коригувальні управлінські дії (в частині облікових функцій) на кожному з визначених процесів системи управління ризиками (процес прийому на навчання для здобуття вищої освіти; планування освітнього процесу; організація освітнього процесу, кадрове забезпечення освітньої діяльності), виконавців, відповідальних суб’єктів і вихідних даних. Урахування положень нормативних документів, напрацювань науковців і практичний досвід управління ризиками дозволив визначити етапи управління ризиками освітньої діяльності закладів вищої освіти (аналіз ризиків, оцінка ризику, безпосереднє управління ризиками, моніторинг ризику, звітування з управління ризиками) із зазначенням ролі облікового персоналу на кожному з них. Обґрунтовано, що основними перевагами запропонованого підходу до інформаційного забезпечення управління ризиками освітньої діяльності закладів вищої освіти є простота застосування (за умови належно розробленого документального забезпечення), комплексність підходу (охоплення всіх процесів системи управління якістю), оперативність реагування на виявлені ризики; урахування структури закладу вищої освіти. Доведено, що пропозиції сприятимуть удосконаленню облікового відображення дій з мінімізації ризиків освітньої діяльності закладів вищої освіти, тим самим забезпечивши посилення їхньої конкурентоспроможності на ринку освітніх послуг.