ФІНАНСОВА СКЛАДОВА ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА ЗА ЦІЛЬОВИМ ПІДХОДОМ НА ОСНОВІ BSC - P. V. Gudz; M. V. Gudz; I. S. Sydoruk; A. Yu. Kunaiev (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Висвітлено сучасні тенденції на ринку авіабудування та актуалізовано необхідність трансформації системи менеджменту від індустріальної до партнерської моделі виробництва авіапродукції. Обґрунтовано передумови використання цільового підходу до оцінювання ефективності менеджменту. Запропоновано методику досліджень на основі використання системи збалансованих показників BSC та адаптовану нами модель ключових показників ефективності компанії для оцінювання ефективності менеджменту авіапідприємства. При формуванні системи показників оцінювання визначено головні принципи їх побудови: простота і наочність системи показників; певна кількість показників; можливість вимірювання показників; визначення значущості впливу кожного показника на ефективність діяльності підприємства в цілому. Для оцінювання фінансової складової досягнення довгострокових цілей підприємства на основі BSC-моделі у рамках фінансової політики ПАТ «Мотор Січ» обрано показники та індикатори: рентабельність власного капіталу, оборотність активів, вартість позикового капіталу, структура позикового капіталу, процентна ставка за кредитом, ємність ринку, частка підприємства на ринку, рентабельність продаж, чистий прибуток на одну просту акцію, коефіцієнт зміни валових продаж, коефіцієнт виробничої собівартості, коефіцієнт адміністративних витрат, коефіцієнт реалізаційних витрат, коефіцієнт чистого прибутку. Результати дослідження вказують на позитивні зміни — підвищення на підприємстві ефективності управління операційними витратами. На основі їх розрахунку та аналізу кількісних даних визначено фактори негативного впливу на можливість досягнення стратегічної мети підприємством: зниження рентабельності власного капіталу та рентабельності продаж; збільшення вартості залученого капіталу; зменшення витрат на інноваційну діяльність, низькі темпи впровадження передових високотехнологічних виробництв, операційна недосконалість. За критеріями фінансової складової визначено тенденції змін і встановлено глибину детермінантного впливу показників ефективності ПАТ «Мотор Січ».