РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ ПРО НАСЛІДКИ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ У СИСТЕМІ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ - V. V. Yevdokymov; D. O. Grytsyshen; I. O. Dragan; K. Y. Polyak; S. S. Skakovska (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
На сьогодні бухгалтерська звітність є одним з найбільш динамічних елементів методу обліку. Перш за все, це пов’язано з відповідністю його предметa вимогам різних користувачів, які бажають дізнатися, що економічні умови в реальності швидко змінюються. Тому, застосовуючи методи економічного аналізу на основі даних бухгалтерського обліку, можна розрахувати діапазон цифр, що дають можливість оцінити як фінансовий стан, так і економічний потенціал підприємства в майбутньому і минулому. Тому для обчислення таких цифр у справах бухгалтерського обліку повинна бути інформація про надзвичайні наслідки, що впливають на виробничі процеси, вартість продукції і фінансові результати підприємства. Ця умова дозволить оцінити їхній вплив на фінансові показники та економічний потенціал підприємства. Сформульовано напрями розширення фінансової звітності за змістом і формою. Фінансова звітність удосконалюється з метою відображення інформації про надзвичайні наслідки за рахунок розширення факторів у наявних главах (як частина інших витрат) і формування нової глави V «Зовнішні та внутрішні ризики впливу на навколишнє середовище», що містить інформацію про відокремлення надзвичайних наслідків від витрати на діяльність. Фрагменти приміток до річної фінансової звітності розроблено, що дає можливість оцінити вплив надзвичайних наслідків на необоротні та оборотні активи і виробничий процес. Побудова конкретної інформації для внутрішнього використання про надзвичайні наслідки здійснюється на основі обґрунтованих напрямів формування внутрішньої звітності та розроблення шляхів і механізмів формування їхніх факторів. Це дозволило підвищити якість інформаційного простору управління діловою діяльністю в надзвичайних умовах. Використання пропозицій на практиці сприяло підвищенню якості інформаційного простору при ухваленні рішень користувачами і розробленні комплексу заходів щодо запобігання надзвичайним наслідкам та їх ліквідації . У свою чергу, аналітичні заходи, розраховані на основі їхніх фактів, ураховуватимуть низку факторів, що дозволяють повністю оцінити фінансовий стан та економічний потенціал.