ЗАСОБИ ПРИВАТНОГО ІНВЕСТУВАННЯ МАЛОГО І СЕРЕДНЬОГО ІННОВАЦІЙНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ - Yu. M. Zhornokui; I. M. Vahanova; O. V. Soboliev; I. V. Borysov (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Проаналізовано окремі економічні характеристики засобів приватного інвестування малого і середнього інноваційного підприємництва в Європейському Союзі (далі — ЄС). Зазначено, що, на відміну від державного фінансування, яке здійснюється країнами — членами ЄС, та інвестування впроваджуваного структурними фондами, доречно звернути увагу на механізми розміщення інвестицій, які використовуються у приватному секторі для підтримки малого і середнього інноваційного підприємництва в ЄС, що має власну специфіку та джерела. Досліджено особливості таких джерел, як банківське кредитування, корпоративне і венчурне інвестування, а також фінансування, що здійснюється бізнес-ангелами. Зазначено, що банківські кредити в ЄС для інноваційних підприємств стали більш доступними, але вимоги до застави, що накладаються банками, залишаються великими. Причинами низького рівня корпоративного інвестування інноваційних малих і середніх підприємств (далі — МСП) в окремих країн-членів є відсутність розвинутої культури часткового інвестування та специфіка обміну інформацією між компаніями та інвесторами. Низьким є рівень використання венчурного капіталу і лише невелика кількість МСП є привабливими для інвестування венчурних капіталістів. Натомість бізнес-ангели є досить вибірковими щодо об’єктів інвестування, а це зумовлює їхню основну активність на етапі початкової реалізації інноваційного проекту. Зроблено висновок, що значна частина МСП зіштовхується із серйозними проблемами у доступі до інвестиційних ресурсів, також мають місце істотні відмінності між країнами, безпосередньо, у таких сферах, як боргове фінансування, а отже, фінансування МСП в Європі не є однорідним. Незважаючи на значну кількість інструментів підтримки в інвестуванні таких підприємств у ЄС, успішна реалізація ініціатив має місце не у всіх країнах і відрізняється неоднорідним ефектом. Для створення успішної загальноєвропейської політики з підтримки МСП потрібне більш поглиблене розуміння проблем і специфіки фінансування інноваційної діяльності малого і середнього бізнесу країн — членів ЄС.