МЕТОД АНАЛІТИЧНОЇ ПРОЦЕДУРИ ВИБОРУ ОБ’ЄКТА ДЛЯ ІНВЕСТУВАННЯ - V. M. Kuznichenko; V. I. Lapshyn; А. О. Semenets; T. V. Stetsenko (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
У своїй діяльності кожна людина та підприємець постійно стикаються з проблемами вибору та прийняття рішень. Якість прийнятих рішень залежить від досвіду аналітиків, які розробляють методи вибору та прийняття рішень, а також від застосованих для цього методів, кожен з яких має власні переваги та недоліки. У зв’язку з цим актуальним є створення нових методів, розробка та вдосконалення відомих методів прийняття рішень. У теорії прийняття рішень врахування багатьох критеріїв (задачі відбору багатьох критеріїв) дозволяють наблизити модель до опису реальної ситуації. Були розроблені та застосовані багато методів прийняття рішень. Найпоширенішим методом вибору оптимального рішення за кількома критеріями за відсутності об’єктивної шкали вимірювання є метод аналізу ієрархій (Т. Сааті). Це підтверджує широке використання методу аналізу ієрархій у різних соціально-економічних сферах. Метод аналізу ієрархій привертає увагу вчених у різних галузях діяльності завдяки своїй здатності надавати підтримку рішень з проблем економіки, екології, медицини, розвитку виробничих та невиробничих технологій, інвестицій тощо. Останнім часом збільшилась кількість публікацій щодо недоліків у застосуванні методу аналізу ієрархій. Звертає на себе увагу обмежена кількість статей, в яких використовується інтеграція методу аналізу ієрархій з іншими задачами відбору оптимального рішення при багатьох критеріях. Актуальність дослідження визначається знаходженням ефективного і надійного методу ухвалення рішень У процесі вибору об’єктів для інвестування використовується один з підходів до побудови процедури вибору об’єктів інвестування. Для цього процесу характерним є зміна як кількості об’єктів, так і кількості критеріїв, за якими вони обираються. Розроблений і запропонований метод аналітичної процедури може бути універсальним та достатньо об’єктивним способом обрання об’єкта інвестування. У процесі вибору об’єктів (альтернатив) при зміні їх кількості або кількості критеріїв при використанні методу аналітичної процедури первинні глобальні пріоритети альтернатив (критеріїв) не лише не змінюють знаки їх порівняння, але і зберігають їх співвідношення.