ГРОШОВО-КРЕДИТНА ПОЛІТИКА ТА ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ: ТЕОРЕТИКО-ЕМПІРИЧНІ ЗВ’ЯЗКИ ТА ПРІОРИТЕТИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ - T. H. Vasyltsiv; O. I. Klipkova; R. L. Lupak; N. G. Mitsenko; I. P. Mishchuk (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Уточнено сутнісні характеристики грошово-кредитної політики держави як системи заходів та інструментів державного регулювання грошово-кредитної сфери, напряму державного впливу на грошово-кредитні відносини. Ідентифіковані її суб’єкти та об’єкти, визначені принципи, цілі та режими. Показані взаємозв’язки між формуванням та реалізацією грошово-кредитної політики і зміцненням фінансової безпеки країни. З використанням методу головних компонент проведено інтегральне оцінювання стану грошово-кредитної безпеки України у 2000, 2005, 2010—2018 рр. Визначені вагові коефіцієнти індикаторів грошово-кредитної безпеки України та розраховані її інтегральні значення. Ідентифіковано найвищий рівень впливу таких індикаторів, як відношення обсягу грошового агрегату М3 до ВВП (23,3 %), відношення ВВП до обсягу грошового агрегату М2 (22,5 %), обсяг готівки до ВВП (22,6 %). Зроблено висновок про зниження рівня грошово-кредитної безпеки України у 2013-2018 рр. Найнижчим було значення грошово-кредитної безпеки держави у 2016 р. — 0,49 (за шкалою від нуля до одиниці), у 2018 р. показник підвищився до 0,51, але його значення низьке. Емпірично оцінено і встановлено наявність статистично значимого зв’язку між грошово-кредитною та фінансовою безпекою України. За період 2000-2018 рр. коефіцієнт детермінації становив 0,86. Відповідно, тенденція до зниження рівня грошово-кредитної безпеки призводить до практично паритетного погіршення стану фінансової безпеки країни. Обґрунтовані стратегічні пріоритети державної політики розвитку грошово-кредитної сфери в контексті забезпечення фінансової безпеки країни. Стратегічними пріоритетами державного регулювання визначені: забезпечення цінової стабільності та стійкості національної грошової одиниці, посилення стійкості банківської системи, її кредитоспроможності, формування якісного валютно-курсового середовища, розвиток фондового ринку, покращення інституційних засад державного регулювання грошово-кредитного сектору. Визначені заходи, реалізація яких дозволяє досягти визначених стратегічних пріоритетів та покращити параметри фінансової безпеки України.