ВПЛИВ МОНЕТАРНОЇ ТА ВИРОБНИЧО-ГОСПОДАРСЬКОЇ ПОЛІТИКИ НА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ СТАН КРАЇНИ - M. I. Goikhman (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Присвячено розробленню та обґрунтуванню методичного підходу, системи критеріїв та аналітично-оціночних показників, застосування яких дозволяють виявити причинно-наслідкові зв’язки розвитку економіки та тісноту кореляції між ними. Доведено, що недостатня дослідженість методів аналізу стану економіки та методологію визначення кількісного впливу виробничих і цінових факторів на динаміку макроекономічних індикаторів (ВВП, інфляція) зумовлює необхідність удосконалення методичних засад аналізу та кількісної оцінки впливу факторних показників на розвиток національної економіки. Аналіз стану і динаміки економіки України дозволив отримати висновок про нерівномірну динаміку базових показників, зумовлену кризовими процесами, які спричинили падіння та згортання макроекономічної динаміки. Для створення наукової концепції і стратегії сталого соціально-економічного розвитку країни запропоновано використання комплексного методу макроекономічного аналізу, який поєднує фактологічно-статистичний та економетричний методи. Можливість практичного застосування методу доведена побудовою п’яти економетричних моделей (номінального ВВП; реального ВВП; ВВП у доларовому обчисленні; індексу споживчих цін (індексу інфляції) залежно від індексів-дефляторів та облікової (ключової) ставки НБУ; індексу споживчих цін залежно від індексів-дефляторів та темпу зростання курсу грн/дол. США), параметри яких визначають достовірну міру кількісного впливу важелів виробничо-господарської і монетарної політики на розвиток економіки країни. Параметри побудованих моделей доводять кількісну міру впливу факторних чинників виробничої та монетарної політики на результативні індикатори соціально-економічної динаміки країни (реальний ВВП, рівень інфляції) за 19-річний період, у т. ч. за останнє п’ятиріччя (2014-2018 рр.).