ФОРМАЛІЗАЦІЯ САМОВИБОРУ РЕЖИМУ ГЛОБАЛЬНОГО ЕКОНОМІЧНОГО ВРЯДУВАННЯ - A. V. Kobylianska (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Наразі глобальне економічне управління перебуває на першому плані економічних наукових досліджень. Швидка економічна глобалізація та її недоліки і непередбачені можливі вигоди, поряд із посиленням конкуренції на ринках сировини та готової продукції, поглиблення глобальних проблем, є справжнім викликом для осіб, які ухвалюють рішення, у всьому світі. Діяльність наднаціональних організацій доповнюється та іноді замінюється діями інших глобальних суб’єктів, роль яких постійно зростає i посилюється. Таким чином, попередні форми глобального економічного врядування не достатньо добре відповідають сучасній системі управління. Різні зарубіжні та українські вчені намагалися оцінити, проаналізувати та пояснити явища глобального економічного врядування і його режими, серед яких: Д. Лук’яненко, Д. В. Дрезнер, М. Філіпович, С. Банчич, М. Калер і Д. А. Лейк та ін. Попри наявну літературу, не існує досліджень, спрямованих на розроблення моделі, яка б дозволила формалізувати самовибір режиму глобального економічного врядування (ГЕВ). Мета статті — розробити формалізовану модель самовибору режиму глобального економічного врядування і простежити, які фактори впливають на «перемикання» між режимами. Проведено відповідний аналіз чотирьох найпоширеніших режимів ГЕВ (наднаціональний, ієрархічний, мережевий і гібридний) та виведено специфічну пробіт-функцію, яка пояснює залежність режиму ГЕВ від конкретного набору фіктивних змінних. Таким чином, стаття є першою спробою формалізувати самовибір режиму глобального економічного врядування. Використовуючи методи економічного аналізу, запропоновано специфічну функціональну форму залежності чотирьох конкретних режимів ГЕВ (наднаціональний, гібридний, мережевий, ієрархічний) від набору залежних змінних, серед яких: лідерство у певній сфері, відхід від загальноприйнятої політики, відсутність ефективних національних інституцій тощо. Дослідження можливо продовжити й далі, розробивши набір показників, які могли б бути використані як наближення до запропонованих залежних змінних. У результаті це становитиме готову методологію самовибору режимів ГЕВ, яка може бути використана як для наукових, так і для практичних потреб, наприклад, у прогнозуванні змін режимів ГЕВ.