ГРОШОВО-КРЕДИТНА ПОЛІТИКА: РЕГУЛЯТОРНІ НОВАЦІЇ І ЗМІНИ РУХУ ФІНАНСОВИХ ПОТОКІВ - V. V. Korneev; А. A. Khodzhaian; Yu. Yu. Vergeluk; Yu. V. Koverninska (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розглянуто питання формування і реалізації грошово-кредитної політики. Визначено особливості впровадження монетарного режиму інфляційного таргетування в Україні та в інших країнах. Обґрунтовано зростаючу роль центробанків при забезпеченні цінової і фінансової стабільності та підтримки економічного зростання. Розкрито сучасні можливості реалізації основної функції в діяльності Національного банку України. Обґрунтовано важливість дотримання взаємопов’язаних цілей грошово-кредитної політики. Визначено, що керований рух фінансових потоків і цінова стабільність можуть бути забезпечені тільки водночас із фінансовою стабільністю при ознаках економічного зростання. Розкрито роль і показано динаміку облікової (ключової) ставки при реалізації режиму інфляційного таргетування. За наявності заходів державного стимулювання ділової активності змінюються напрями й інтенсивність руху фінансових потоків. Обґрунтовано, що центробанки повинні мати розширені інституційні та інструментальні можливості попередження ризиків дестабілізації. Це забезпечується співпрацею з урядом у реалізації грошово-кредитної політики. Доведено, що для подальшої стабілізації ринків необхідно в грошово-кредитній політиці реалізовувати не монетарне «соло», а монетарний «мікс» центробанк — уряд.