АКТУАЛЬНІ АСПЕКТИ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН: КРИПТОВАЛЮТИ ТА ЇХНЄ ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ - N. M. Pantielieieva; N. V. Rogova; S. M. Braichenko; S. V. Dzholos; A. S. Kolisnyk (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Присвячено аналізовi трансформації економічних відносин внаслідок появи такого феномену, як криптовалюта. Обґрунтовано, що її виникнення пов’язано з розвитком інформаційного суспільства, формуванням віртуальної економіки та поширенням процесів цифровізації в усі сфери економічної діяльності. Доведено, що незважаючи на інноваційність революційного характеру та значний потенціал щодо стимулювання радикальних змін у сфері економічних відносин і економічної моделі сучасного суспільства, криптовалюта є підтвердженням еволюції грошей. З позиції теорії грошей доведено можливість криптовалюти виконувати функції грошей (міри вартості, засобу обігу та засобу платежу, нагромадження, світові гроші), а також нові специфічні функції — соціальну, регуляторну, індикативну та інші. Аналіз практики поширення криптовалют дозволив виявити їхні характерні особливості за ознаками формату грошей, одиниці обліку, правового статусу, емісії, стабільність розрахунків, механізм обміну, регулювання i нагляду, ризиків тощо. Крім того, визначено позитивні властивості криптовалют i можливі їхні негативні ефекти. Наголошено, що прийняття і активне поширення криптовалют зумовимо трансформацію економічних відносин, а точніше — об’єктивне формування нової системи економічних відносин як компенсатора негативних проявів сучасного економічного суспільства, яка водночас певною мірою посилила загрози для традиційної монетарної системи. Це підтверджують тенденції розвитку криптовалютного ринку, зміни позиції центральних банків країн світу від неприйняття до розробки національних криптовалют, у тому числі в Україні. Виявлено проблемні аспекти визначення правового статусу криптовалют регулювання криптовалюти в Україні з позиції цивільно-правових відносин і щодо кримінально-правового контексту. Зроблено висновок, що необхідно визначити правовий статус криптовалюти в Україні, враховуючи позицію провідних країн світу.