ЦІЛЬОВІ ОРІЄНТИРИ НАПРЯМІВ ПІДВИЩЕННЯ ФІНАНСОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ СЕКТОРІВ ППП ВІДПОВІДНО ДО ФІНАНСОВОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИ - V. F. Tyschenko; V. M. Ostapenko; V. V. Karpova; F. A. Shigol (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Виявлено взаємозв’язок між фінансовим потенціалом секторів публічно-приватного партнерства та фінансовою політикою, що свідчить про залежність загального розвитку публічно-приватного партнерства від стратегічних рішень на рівні держави. В свою чергу, заходи фінансової політики держави повинні бути сформовані відповідно до поточного стану фінансового потенціалу публічно-приватного партнерства. Для визначення взаємозв’язків між фінансовим потенціалом секторів публічно-приватного партнерства і силу взаємодії із державною фінансовою політикою проведено аналіз причинно-наслідкових зв’язків із застосуванням методу канонічних кореляцій. Це дозволяє не лише оцінити перспективи розвитку подій в разі зміни одного з показників в певному секторі публічно-приватного партнерства, але і за наявності відповідних математичних і статистичних моделей отримати оцінку величини вторинних змін (тобто у іншому секторі). Виявлено, що фінансовий потенціал секторів публічно-приватного партнерства має високу ступінь взаємодії із фінансовою політикою, що підтверджено адекватністю системи рівнянь канонічних кореляцій. Ранжування показників фінансового потенціалу публічно-приватного партнерства та визначення їх факторного навантаження дозволило сформувати цільові показники. Відібрано цільові показники фінансового потенціалу публічно-приватного партнерства за секторами, які є підґрунтям для коригування фінансової політики держави з метою підвищення фінансового потенціалу публічно-приватного партнерства: за публічним сектором – показники обсягу видатків бюджету і ступінь дотаційного вирівнювання регіонів державою; за приватним сектором – показники обсягу повернення фінансових ресурсів, витрачених на основні засоби та прибутковість діяльності суб’єктів господарювання; за фінансово-кредитним сектором – показник обсягу кредитування, наданого нефінансовим корпораціям.