УНІВЕРСИТЕТСЬКІ ІННОВАЦІЙНІ ХАБИ ЯК ТОЧКИ РОСТУ ІНДУСТРІАЛЬНИХ ПАРКІВ УКРАЇНИ - I. Britchenko; N. Kraus; K. Kraus (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Досліджено індустріальні парки України та дано їх загальну характеристику. Запропоновано авторське бачення змісту програми реалізації інноваційного проєкту «університетський інноваційний хаб». Розкрито можливості інноваційної самоідентифікації університетів України шляхом формування освітніх хабів в інноваційному глобальному просторі та їхні взаємовідносини в межах Рамкової програми ЄС з наукових досліджень й інновацій. У ході дослідження було виявлено, що сучасна організаційно-функціональна система інноваційного підприємництва України є недосконалою, складною і за всіма ознаками перебуває на стадії модернізації. Передбачається, що інфраструктура міжнародного освітнього інноваційного хабу може структурно корегуватися відповідно до галузі, в якій функціонує індустріальний парк, що, у свою чергу, закладатиме базис до колективного створення різного роду інновацій з урахуванням потенціалу технологій, техніки, знань й компетенцій; дозволить інтерактивний обмін явними і неявними знаннями; дасть змогу сформувати спільне бачення щодо заходів адаптації динамічного (гіперзмінного) середовища. Наведено характерні особливості очікуваних впливів у результаті роботи університетських інноваційних хабів. Оцінку результатів науково-педагогічної діяльності робочої групи інноваційного хабу запропоновано проводити за такими показниками: розвиток навичок науково-дослідної роботи; впровадження інноваційних підходів до практичної індивідуальної та колективної діяльності; робота над обраною науково-методичною темою. Практична цінність одержаних результатів полягає у виявленні факторів успіху діяльності інноваційних парків на базі університетських хабів з метою створення нових можливостей інноваційного розвитку економіки України. Основна перевага запропонованих університетських інноваційних хабів полягає в тому, що закладені всі необхідні основи для того, щоб вища школа змогла б якнайшвидше інтегрувати результати університетських, академічних та галузевих наук України, а також передові результати досліджень наукової світової спільноти, у реалізацію інноваційних проєктів та розвиток інновацій.