ДЕРЖАВНИЙ КРЕДИТ НА ТЕРЕНАХ УКРАЇНИ НАПРИКІНЦІ ХVIII — НА ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТЬ: ІСТОРИКО-ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА - O. M. Holovko; V. A. Grechenko; O. V. Holovko (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Здійснено історико-правовий аналіз становлення і розвитку системи державного кредиту на українських землях. Окреслено умови і обставини, за яких формувалися організаційно-правові засади кредитної діяльності банківських та інших установ держави. У період інкорпорації України Російською імперією, ліквідації української державності та наступу на саму культурно-національну ідентичність українців системи державного кредиту фактично не існувало. Спроби створити банківські установи були невдалими, оскільки у феодально-кріпосницькій імперії не існувало скільки-небудь сформованого ринку, у тому числі грошей та цінних паперів. Зміни настали лише у ході капіталістичної модернізації у другій половині ХІХ століття. Скасування кріпосного права вивільнило велику кількість робочих рук і перед законодавцем постало нагальне завдання створити правові основи розвитку кредитного ринку. Основною реформою стало створення 1860 року Державного банку, який поряд із регулюванням грошового ринку, емісійною діяльністю надавав довготермінові кредити. Він керувався законодавчо затвердженим статутом, іншими нормативно-правовими актами. Для активізації кредиту у сфері сільського господарства, зокрема іпотечного, були започатковані Селянський поземельний банк і Державний дворянський земельний банк, що отримали переваги поряд із суб’єктами приватної форми власності. Безпосередня діяльність в українських губерніях здійснювалася конторами, відділеннями і агентствами Державного банку та відділеннями державних земельних банків. На їхню діяльність (і відповідно її правове регулювання) особливий вплив мала специфіка фінансового та економічного розвитку України, а саме — значно вищі порівняно з іншими регіонами Російської імперії темпи розвитку промисловості й сільського господарства. Негативно відображався на цьому розвитку недостатній розвиток довготермінового кредиту на українських землях.