ФОРМУВАННЯ ПСИХОЛОГІЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТУ СУЧАСНОГО ФАХІВЦЯ В ГАЛУЗІ ФІНАНСІВ - U. Huzar; O. Zavydivska; V. Kholyavka; M. Kryshtanovych (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Узагальнено психологічні особливості тайм-менеджменту фінансових фахівців в межах сучасного розуміння проблем управління часом. Основною метою проведеного дослідження є аналіз психологічних аспектів тайм-менеджменту сучасного фахівця в галузі фінансів та їх прояв у теорії та практиці. Актуальність дослідження характеризується тим, що більшість керівників, недостатньо володіють навичками організованості, обов’язковості, не вміють раціонально використовувати особистий і робочий час та не обізнані у психологічних аспектах тайм-менеджменту. Проаналізовано типи тайм-менеджменту, відповідно до яких подано практичні характеристики кожного. Визначено, що кожен тип тайм-менеджменту для працівників фінансово-кредитних установ досить відрізняється один від одного та потребує використання особливих форм роботи, таких як діагностика, аналіз діяльності, проєктування, індивідуальне консультування, індивідуальне або групове навчання та відповідно застосування спеціалізованих методів тайм-менеджменту. Охарактеризоване поняття самомотивації працівників, яку пропонуємо розглядати швидше як життєву позицію, аніж як управлінську характеристику. Представлено методи самомотивації, які мають позитивний вплив на більшість людей. Подано сучасну типологію особистості залежно від типу самомотивації з урахуванням індивідуального підходу до кожної людини: цілеспрямований, азартний, працьовитий і креативний типи особистості. Охарактеризовано чітку симптоматику «синдрому вигорання», його профілактику та практичні поради щодо боротьби із «вигоранням» персоналу на підприємстві. Проведене дослідження сприяє вирішенню багатьох питань у галузі управління часом та управління персоналом загалом. Класифікація ТМ та її практичний прояв допоможуть правильно обрати та застосувати тип тайм-менеджменту, ефективно використати надані рекомендації. Запропоновані методи самомотивації, типи особистості сприятимуть формуванню нової поведінки людини та додаткової мотивації як у фінансовій діяльності, так і в особистому житті.