СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ФАКТОРИ СТВОРЕННЯ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД В УКРАЇНІ - Yu. Petrushenko; O. Kubatko; O. Ponomarenko (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Реформа децентралізації та процес формування спроможних територіальних громад є пріоритетним завданням уряду України. Реформа має на меті сформувати дієву систему місцевого самоврядування задля створення якісного середовища для життя людей, підвищення якості надання муніципальних послуг та забезпечення сталого розвитку регіонів. Реформа базується на європейських принципах організації місцевого самоврядування, що зумовило добровільний характер об’єднання територіальних громад. Було проведено значну підготовчу роботу з впровадження реформи, зокрема затверджено методику формування спроможних громад, що визначала, які соціально-економічні фактори слід ураховувати при ухваленні рішень про добровільне об’єднання та розробленні перспективних планів. Проте результати реформи станом на серпень 2018 року були не досить задовільними: було створено 753 об’єднані територіальні громади, які об’єднали 3 492 окремі місцеві спільноти, хоча відповідно до перспективних планів, затверджених Урядом для 23 областей, 7 913 наявних громад мали утворити 1 206 об’єднаних територіальних громад. Наше дослідження присвячено аналізові процесу добровільного об’єднання територіальних громад у контексті реалізації реформи децентралізації в Україні та виявленню соціально-економічних факторів, що цьому сприяють. У дослідженні було проведено факторний аналіз процесу добровільного об’єднання територіальних громад в Україні в період 2014—2017 рр., на підставі якого визначено соціально-економічні фактори, що є значущими при ухваленні громадами рішення про добровільне об’єднання. Дослідження проводилось за допомогою методу кореляційно-регресійного аналізу зі застосуванням програмного комплексу STATA, було оцінено вплив 24 демографічні та соціально-економічні фактори. Результати дослідження статистичних характеристик економетричних залежностей виявили, що такими факторами є: середній розмір площі землі одного домогосподарства; частка об’єднаних територіальних громад, створених у попередньому році; розмір паїв землі в одному домогосподарстві (своїх та орендованих) і розмір рівня прибутку фермерських господарств у районі.