УДОСКОНАЛЕННЯ ФІНАНСОВОГО НАГЛЯДУ НА ОСНОВІ ВПРОВАДЖЕННЯ МІЖНАРОДНИХ ПРИНЦИПІВ - V. М. Kremen; A. Yu. Semenog; O. І. Kremen (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розглянуто питання відповідності системи фінансового нагляду в країнах світу міжнародним принципам фінансового нагляду i найкращим світовим практикам. Проаналізовано основні принципи ефективного банківського нагляду, страхування i регулювання ринку цінних паперів. Розроблено науково-методичний підхід до оцінювання відповідності фінансового нагляду країни міжнародним принципам, що дозволяє визначати динаміку розбудови і поліпшення фінансового нагляду в різних сегментах фінансового сектору — банківському, страховому та цінних паперів. Для узагальненого оцінювання впровадження Основних принципів ефективного банківського нагляду, Ключових принципів страхування та Цілей і принципів регулювання цінних паперів розроблено шкалу переведення оцінок відповідності фінансового нагляду міжнародним принципам у бали та використано статистичний інструментарій середньої арифметичної зваженої та середньої геометричної Визначено середній рівень дотримання кожного з принципів ефективного банківського нагляду, страхування і регулювання ринку цінних паперів. Здійснено оцінювання відповідності банківського нагляду міжнародним принципам у таких країнах, як Австрія, Болгарія, Канада, Німеччина, Данія, Велика Британія, Грузія, Гонконг, Республіка Корея, Молдова, Нова Зеландія, Російська Федерація, Туреччина, Сполучені Штати Америки, Південна Африка, страхового нагляду — Канада, Данія, Гонконг, Ірландія, Нова Зеландія, Туреччина, Сполучені Штати Америки, Південна Африка, нагляду на ринку цінних паперів і фінансового нагляду в цілому — Канада, Гонконг, Сполучені Штати Америки, Південна Африка. Ідентифіковано ключові напрями сучасного та інноваційного розвитку системи фінансового нагляду. Визначено, що підвищення відповідності фінансового нагляду міжнародним стандартам може бути забезпечене передусім за рахунок упровадження ризик-орієнтованого фінансового нагляду, удосконалення корпоративного управління та розкриття фінансової звітності фінансових посередників.