ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВА - N. O. Kondratenko; H. O. Doroshenko; I. A. Ternova; S. N. Babych; O. G. Dorosheko (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Запропоновано організаційно-методичне забезпечення управління фінансово-економічною безпекою підприємства та розроблено методичний підхід до оцінки рівня управління ФЕБ. Узагальнено погляди різних авторів на визначення понять «економічна безпека» i «фінансова безпека», а також наведено авторське бачення «фінансово-економічної безпеки», під яким слід розуміти складну систему з певним набором характеристик, яка спрямована на забезпечення ефективного використання всіх видів ресурсів: матеріальних, фінансових, трудових тощо та запобігання загроз внутрішнього і зовнішнього характеру. Виокремленo основні принципи управління фінансово-економічною безпекою суб’єктів господарювання. Охарактеризовано два блоки організаційно-методичного забезпечення ФЕБ підприємства: організаційного і методичного. Розглянуто наявні методичні підходи до оцінювання рівня фінансово-економічної безпеки суб’єктів господарювання. Зроблено висновок, що найбільш доцільним є використання запропонованого авторами методичного підходу, який полягає в удосконаленні диференціального підходу до оцінки рівня управління фінансово-економічною безпекою підприємств. Суть методу полягає в удосконаленні виявлення ступеня значущості часткових інтегральних показників. У результаті проведеного дослідження запропоновано загальну схему організаційно-методичного забезпечення управління фінансово-економічною безпекою підприємства, яка на основі проведеного аналізу різнорідних факторів, що визначають стан підприємства і тенденцій його розвитку, демонструє необхідний комплекс заходів для підвищення рівня ФЕБ підприємства. Зроблено висновок, що запропонований методичний підхід до оцінки рівня управління ФЕБ підприємства дає можливість позбавитися від суб’єктивних факторів і визначити сукупну величину всіх показників функціональних критеріїв фінансово-економічної безпеки суб’єктів господарювання.