ОСОБЛИВОСТІ ОЦІНКИ ФІНАНСОВОГО СТАНУ КОМПАНІЙ ЗІ СТРАХУВАННЯ ЖИТТЯ В УМОВАХ НЕЗАЛЕЖНОГО РЕГІОНУ: ПРІОРИТЕТИ ДЛЯ СТРАХОВОГО БІЗНЕСУ ТА КЛІЄНТІВ - Yu. M. Melnychuk; O. B. Shkolenko; O. A. Vinnytska; T. O. Korniienko (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Зосереджено на вивченні проблеми нових підходів до здійснення оцінки фінансового стану страхової компанії за умов переходу регіону до фінансово незалежної інфраструктури. Розглянуто наукові підходи до проблематики фінансового аналізу страховиків, опрацьовано матеріали інших вітчизняних та зарубіжних науковців з питання оцінки стану діяльності страхової компанії. Відзначено актуальність та необхідність змін до системи показників аналізу діяльності страховиків. Визначено, що компанії зі страхування життя повинні мати фінансову стабільність, що є критерієм для бажаючих здійснювати страхування. Питаннями аналізу діяльності страховиків займаються в Україні недостатньо. Запропоновано систему показників за якими потрібно здійснювати оцінку фінансового стану страхової компанії. Здійснено аналіз фінансового стану страхової компанії. Фінансове забезпечення діяльності компанії з страхування життя може бути оцінено за такими показниками, як розмір статутного фонду, гарантійний фонд, власні кошти, страхові премії, коефіцієнти зміни таких показників. Запропоновано використання додаткових показників. Додаткові показники фінансового аналізу страхової компанії допомогли виявити вплив і взаємозв’язок між показниками діяльності страховика. Окремі результативні показники показують динаміку зростання і це є позитивним для страховика, проте розрахунок додаткових коефіцієнтів виявив реальну картину і спад показника. Зроблено висновки і узагальнено результати дослідження. Для удосконалення діяльності страховика з страхування життя, авторами запропоновано продовжувати дослідження в цьому напрямі з урахуванням особливостей незалежного регіону.