ОСОБЛИВОСТІ ПОБУДОВИ ЛАНЦЮГА ВАРТОСТІ АУТСОРСИНГОВИХ ПІДПРИЄМСТВ IT-ГАЛУЗІ - L. I. Piddubna; I. O. Piddubnyi; N. V. Proskurnina; M. V. Gorobinska (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Активний розвиток інформаційно-комунікаційних технологій i посилення їхнього впливу на світову економіку вимагає пошуку нових і пристосування наявних інструментів та механізмів управління конкурентоспроможністю під потреби суб’єктів IT-галузі. Розглянуто особливості побудови ланцюга вартості підприємств ІТ-галузі та проаналізовано обсяги світового ринку ІТ-компаній. Ланцюг створення вартості допомагає розділити всі види діяльності на стратегічні групи задля детального аналізу компанії, на основі якого менеджери зможуть краще оцінити етапи, на яких створюється вартість продукту і де можна оптимізувати роботу підприємства. Посилення впливу IT-компаній на економічний розвиток потребує визначення особливостей менеджменту цих організацій та змін під їхні потреби наявних інструментів аналізу. Обґрунтовано необхідність коригування менеджменту IT-компаній для визначення їхніх конкурентних переваг. Проведено оцінку конкурентоспроможності компанії у рамках впливу основних конкурентних сил і виявлено основні загрози. Визначено напрями модифікації ланцюга вартості під потреби компанії TEAM International Services Inc. Запропоновано ланцюг вартості підприємств ІТ-галузі, який послідовно демонструє основні та супровідні види діяльності, що формують вартість продукту на прикладі американської аутсорсингової компанії TEAM International Services Inc. Визначено, що у процесі побудови ланцюга вартості для аутсорсингової IT-компанії доцільно враховувати основні етапи формування вартості програмного продукту. Такий підхід дозволяє вплинути на конкурентоспроможність компанії, виокремити джерела міжнародних конкурентних переваг підприємств IT-галузі, а саме: постійна технологічна модернізація, використання якісного ліцензованого програмного забезпечення, адаптивність корпоративної політики і культури, широкі можливості для працівників компанії.