РОЗВИТОК ФУНКЦІЙ ІНТЕГРОВАНОЇ ЗВІТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - M. T. Telovata; K. V. Bezverkhiy (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Необхідність розуміння функцій інтегрованої звітності викликано тим, що в Міжнародних основах інтегрованої звітності такі функції відсутні. Це актуалізує питання визначення функцій інтегрованій звітності, що забезпечить подальший розвиток концептуальної основи інтегрованої звітності та виведе її на якісно новий рівень. На основі вивчення сучасних публікацій вітчизняних і зарубіжних дослідників було сформовано й обґрунтовано перелік функцій інтегрованої звітності [інформаційна, аналітична (оціночна), контрольна; прогнозування, комунікативна, економіка-правова]. Об’єктом цього дослідження є функції інтегрованої звітності підприємства. Метa дослідження — є визначення функцій інтегрованої звітності підприємства для розширення концептуальних основ такої звітності, що уможливить формування ефективної системи інтегрованої звітності підприємства. Теоретико-методологічною основою дослідження є діалектичний метод наукового пізнання i системний підхід до розкриття функцій інтегрованої звітності. Метод аналізу використовується для порівняння загальних функцій звітності з функціями інтегрованої звітності. Метод аналогії ґрунтується на припущенні, що функції інтегрованої звітності базуються на функціях звітності підприємства. Бібліографічний і бібліометричний аналіз застосовується для дослідження тенденцій щодо виділення функцій звітності у працях авторів. Метод пізнання об’єкта дослідження ґрунтується на системному та синергетичному підходах, відповідно до яких функції інтегрованої звітності розглянуто в нерозривному зв’язку із забезпеченням процесу ухвалення управлінських рішень. Метод логічного узагальнення використовується для формулювання висновків. Графічний метод — для побудови рисунків. Наукова цінність дослідження полягає в подальшому розвитку та обґрунтуванні функцій інтегрованої звітності. Практична цінність нашого дослідження — у доповненні Міжнародних основ інтегрованої звітності інформацією про функції інтегрованої звітності, що наразі відсутні в цьому документі. Соціальна цінність дослідження проявляється в інформуванні та ознайомленні всіх потенційних укладачів і користувачів інтегрованої звітності.