УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДІВ ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ - T. V. Kharchuk; V. A. Kredisov; V. V. Melnik; O. A. Purdenko (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Проаналізовано основні підходи до оцінювання фінансової безпеки підприємства, зокрема: підхід за складовою економічної безпеки, індикаторний підхід, фінансово орієнтований, ресурсно-функціональний, мінімізаційно-критеріальний, інтегральний і підхід на основі визначення ймовірності банкрутства. Узагальнено вищенаведені підходи до оцінювання рівня фінансової безпеки підприємства з описом специфіки методик, їхніх переваг і недоліків. Деталізовано показники фінансового стану підприємства, для яких установлено нормативні значення згідно з офіційними вітчизняними методиками Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Міністерства фінансів України. Узагальнено специфіку розрахунків оцінювання рівня фінансової безпеки підприємства за даними фінансових коефіцієнтів з урахуванням індикаторів, інтегральних показників та підходів. Досліджено провідні методики аналізу фінансової безпеки підприємства, зазначені переваги і недоліки їхнього практичного застосування для вітчизняних підприємств. Охарактеризовано досвід використання інтегральної оцінки фінансового стану за даними фінансових коефіцієнтів. Ураховуючи сучасні тенденції економічної науки, виокремлено при розрахунку показників фінансового стану підприємств використання матричних моделей, що дозволяє виявити тенденції у динаміці фінансового стану підприємства. Запропоновано окремо враховувати коефіцієнт волатильності цін кожного підприємства окремо в порівнянні його з коефіцієнтами волатильності цін на ринку. Наведено методику розрахунку коефіцієнта волатильності цін як показника ступеня фінансового ризику. Проаналізовано методи і способи захисту фінансової безпеки, що нададуть можливість керівництву підприємства обирати найбільш прийнятну для них та економічно обґрунтовану в конкретній ситуації модель.