МОДЕЛЮВАННЯ СТРУКТУРНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ У ЗАЙНЯТОСТІ НАСЕЛЕННЯ - L. M. Ilich; О. М. Hlushak; S. A. Semenyaka (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Представлено моделювання структурних трансформацій у зайнятості населення за алгоритмом: формування бази даних i встановлення виду або типу математичної моделі; ідентифікація змінних; дослідження форм зв’язку між факторними ознаками та результативною змінною; параметризація даних; складання рівняння регресії; економічна інтерпретація результатів, зокрема розрахунок коефіцієнтів еластичності; перевірка моделі на адекватність (розрахунок похибок апроксимації, коефіцієнтів кореляції та детермінації); перевірка моделі на статистичну значущість (критерій Фішера i критерій Стьюдента); прогнозування; обчислення довірчих інтервалів. Сформовано статистичну базу дослідження залежності рівня зайнятості населення України (обраних регіонів) від низки факторів (частки штатних працівників з вищою освітою у відсотках до облікової чисельності; темпу зростання продуктивності праці; темпу зростання середньої заробітної плати; індексу капітальних інвестицій; коефіцієнта покриття експортом імпорту) за даними Державної служби статистики України у період 2000—2016 роки у Дніпропетровській, Харківській, Київській і Вінницькій областях. Розглянуто динаміку росту обраних факторів для кожного регіону за період 2000—2016 роки. Побудовано і досліджено економіко-математичні моделі залежності рівня зайнятості населення України (регіону) від впливу обраних факторів для Дніпропетровської, Харківської, Київської і Вінницької областей. Проведено порівняльний аналіз отриманих результатів. Установлено, що визначальними факторами, які впливають на динаміку росту рівня зайнятості, для промислових регіонів Дніпропетровської та Харківської областей є фактори, що відображають частку штатних працівників із вищою освітою, темп зростання продуктивності праці та коефіцієнт покриття експортом імпорту. Здійснено порівняльний аналіз побудованих регіональних моделей (Дніпропетровської, Харківської, Київської та Вінницької областей) з математичною моделлю множинної регресії для аналізу структурних зрушень у сфері зайнятості населення України.