МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО КВАНТИФІКАЦІЇ РІВНЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - B. V. Samorodov; O. O. Sosnovska; M. O. Zhytar; J. V. Ananieva (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
На основі інструментарію імітаційного моделювання запропоновано методику оцінки рівня фінансової безпеки підприємства як пріоритетного критерію їхньої економічної безпеки. Установлено, що розрахунок показників для оцінки фінансової безпеки підприємства переважно здійснюється на основі фінансової звітності. За фінансовими документами визначається той чи інший фактор, із співвідношення яких будуються показники, що характеризують фінансовий стан підприємства як інформаційний базис для квантифікації рівня його фінансової безпеки. Доведено, що у процесі кількісної оцінки рівня фінансової безпеки підприємства потрібно використовувати методи аналізу великих даних. Запропоновано використання методу імітаційного моделювання Монте-Карло як найбільш адаптивного до таких задач і розповсюдженого серед методів кількісної оцінки економічних процесів, модель якого основана на генерації значень, що складається з випадкових величин, над якими проводиться серія експериментів з метою виявлення впливу вихідних даних на залежні від них змінні. Обґрунтовано, що використання методу Монте-Карло дозволяє не тільки встановити ймовірність того чи іншого майбутнього рівня фінансової безпеки підприємства, а й отримати оцінку ризику відхилення окремих показників оцінки фінансового стану від установлених меж нормативних значень і визначити можливі загрози фінансовій безпеці підприємства. Доведено, що аналіз результатів кількісної оцінки рівня фінансової безпеки підприємства є основою для прийняття обґрунтованих управлінських рішень щодо ухвалення птимізації його фінансових ризиків і досягнення фінансової стійкості.