ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА І ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ - V. O. Shevchuk; M. M. Blikhar; I. I. Komarnytska; N. M. Tataryn (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
З використанням даних 41 країни за період 2013—2018 рр. оцінено залежність темпу зростання ВВП від індексу верховенства права, що розраховується неурядовою організацією World Justice Project. Порівнюючи з іншими спеціалізованими індикаторами для оцінки дотримання стандартів верховенства права, як World Governance Indicator, International Country Risk Guide чи Index of Judicial Independence, індекс WJP відрізняється повнішим урахуванням реальної юридичної практики (не лише якості законодавчих норм), адже поєднує експертні оцінки з результатами анкетних опитувань мешканців конкретної країни. Оцінки за допомогою перехресної регресії для середніх значень 2013—2018 рр. досить суперечливі для загальної вибірки країн, але для країн Центральної і Східної Європи та колишнього Радянського Союзу отримано пряму залежність економічного зростання від верховенства права. Якби Україна з нинішнього рівня індексу WJP (0,50) піднялася до рівня Грузії (0,61), це дозволяє підвищити темп зростання ВВП на 0,6 процентного пункту. Оцінки для панельних даних за допомогою методу зі змінною сталою (англ. a random effects model — RE) підтверджують пряму залежність між станом верховенства права і економічним зростанням для країн ЦСЄ і колишнього Радянського Союзу, тоді як слабкий обернений зв’язок між обома показниками простежується у країнах Азії і Латинської Америки. Отримані результати показують доцільність зміцнення верховенства права у трансформаційних економіках, тоді як з цим можна не поспішати в решті досліджуваних країн. Загалом, проведене дослідження не заперечує можливість економічного зростання без випереджувального зміцнення правових засад чи поглиблення процесу демократизації політичного життя, але це не стосується країн ЦСЄ і колишнього Радянського Союзу. У розширеній специфікації регресійної моделі все виглядає на те, що сприятливий вплив верховенства права на динаміку ВВП для трансформаційних економік може реалізовуватися через гальмування інфляції. Водночас для країн Азії і Латинської Америки залежності інфляції від індексу WJP не виявлено; так само немає впливу споживчих цін на економічне зростання. Помітно, що оцінки для загальної вибірки країн показують негативний вплив лише високої інфляції – понад 15 % річних. З-поміж інших результатів вартує уваги прямий зв’язок між інвестиціями і темпом зростання ВВП, який простежується незалежно від обраної специфікації регресійної моделі. Це відповідає стандартним припущенням економічної теорії, а принагідно підсилює аргументацію на користь захисту майнових прав як засобу стимулювання інвестиційного процесу.