РЕГУЛЮВАННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ І СТРУКТУРНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ У ФІНАНСОВОМУ СЕКТОРІ - O. I. Baranovskyi (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Визначено взаємозв’язок і взаємозумовленість трансформаційних процесів і регулювання. Наголошено на правомірності формування системи регулювання структурних і функціональних трансформаційних процесів у фінансовому секторі національної економіки та визначено її сутність. Наведено авторське бачення класифікації різновидів регулювання структурних і функціональних трансформаційних процесів у фінансовому секторі. Акцентовано увагу на характеристиці cуворого, економічного / макроекономічного і соціального, податкового і антимонопольного, диспозитивного, статистичного, управлінського, індикативного, інституціонального, антикризового регулювання і саморегулювання. Зазначено, що саморегулювання слід розглядати не лише з погляду саморегулювання ринку, а й регулювання з боку саморегулівних професійних організацій банкірів, страховиків, професійних учасників фондового ринку, а також інших фінансових посередників. Виокремлено обов’язкове, санкціоноване і добровільне саморегулювання, цілі саморегулівних організацій на фінансових ринках. Обґрунтовано необхідність урегулювання інституціональних аномалій, визначення цілей, завдань, принципів, методів і напрямів регулювання / державного регулювання фінансового сектору, його «життєвого циклу», лага, а також вимог до таких механізмів. Представлено напрями вдосконалення регулювання, напрями і важелі державного регулювання функціональних і структурних трансформаційних процесів у фінансовому секторі. Визначено рівні функціонування і сутність механізмів регулювання структурних і функціональних трансформаційних процесів у фінансовому секторі, наведено їхні функції та класифікацію.