ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ ВЛАДИ В УКРАЇНІ ТА ЄВРОПІ: ПРОБЛЕМИ БЕЗПЕКИ І ФІНАНСІВ - O. A. Muzyka-Stefanchuk; O. O. Otradnova; N. L. Huberska; N. Ya. Borsuk; V. G. Savenkova (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Децентралізація не є новим явищем для України. Процеси, спрямовані на встановлення та розвиток місцевого самоврядування за європейською моделлю, відходячи від повного підпорядкування місцевої влади державній владі за радянських часів, активізувалися з моменту проголошення державою незалежності. Мета статті — вивчити, як відбуваються процеси децентралізації влади, фінансів тощо в умовах фінансової, економічної та політичної кризи, що мають місце в Україні та країнах Європи. Місцеве самоврядування і децентралізація влади в ідеалі мають зв’язок із територіальною громадою. Децентралізація влади в Україні — це не прагнення територіальної громади, а спроба усунути когось від влади, розділити владу, яку отримують, між іншими людьми. Необхідно встановити нормативно-правову базу розвитку місцевого самоврядування, а також розробити i впровадити на практиці норми розподілу надходжень від загальнодержавних податків і зборів. І це не лише розуміння децентралізації, а розуміння самої суті місцевого самоврядування. Коли процеси, пов’язані з розвитком прав у територіальних громадах чи інших територіальних утвореннях, розпочинаються в тоталітарній країні, де відсутнє реальне місцеве самоврядування, то в цьому разі можна говорити про децентралізацію влади. Тобто держава передає частину своїх функцій громадам. Якщо місцеве самоврядування вже існує, якщо законодавство про бюджет закріплює відповідні надходження (закріплені, власні, регулятивні доходи) за бюджетами різних рівнів, якщо воля реалізується в громадах (через вибори, референдуми), то це означає, що влада вже є децентралізованою. На сьогодні існує потреба у виявленні потенційних загроз від таких позитивних на перший погляд процесів. Тому що є можливість отримувати додаткові фінансові ресурси безпосередньо з державного бюджету (бюджетна і бюджетна децентралізація). А саме це головна мета створення об’єднаних територіальних громад. І тут виключно лозунги популізму полягають у тому, що метою таких новостворених громад є наближення послуг до населення, доступність мешканців територіальної громади до вирішення питань місцевого значення тощо. З другого боку, децентралізація — це те, чим прикриваються ті, хто хоче більше влади, адже влада — це гроші.