ПОДАТКОВА СИСТЕМА УКРАЇНИ: ВІД КВАЗІ-ЛІБЕРАЛЬНОЇ РЕТРОСПЕКТИВИ ДО НЕОЛІБЕРАЛЬНОЇ ПЕРСПЕКТИВИ? - O. P. Nesterenko; L. M. Demydenko; V. B. Reinska; M. V. Volkova (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Проаналізовано ретроспективу становлення, розвитку та реформування податкової системи України, яка поступово формувалася під впливом багатьох зовнішніх та внутрішніх факторів у період незалежності. Автори намагалися вирішити важливу наукову проблему — з’ясувати особливості сучасного етапу еволюції податкової системи в Україні в контексті необхідності продовження ліберальної податкової реформи та врахування найкращого міжнародного досвіду реформаторської діяльності у сфері оподаткування. У результаті дослідження запропоновано авторську періодизацію розвитку податкової системи України на основі визначення сутнісних рис та особливостей кожного з етапів, а саме: формування вітчизняної податкової системи квазі-ліберального типу; формування жорсткої (репресивної) моделі податкової системи з елементами силового тиску; етапів удосконалення та подальшої інституціоналізації податкової системи України. Акцентується увага на суб’єктивно-психологічному вимірі теорії і практики оподаткування, вивчення якої було започатковано австрійською економічною традицією та поглиблено австрійською неоліберальною економічною теорією. З’ясовано, що врахування суб’єктивних оцінок платників податків щодо форм та способів оподаткування, стану адміністрування податків та інших суб’єктивних та індивідуалістичних факторів у практиці господарювання суттєво модифікує усталені підходи до побудови податкової системи і має посприяти відродженню суб’єктивістської традиції в економічній та фінансовій науках. Водночас вказується на конгруентності окремих елементів податкової реформи в Україні та країнах ЄС в контексті європейської інтеграції. Автори встановлюють ключову якісну особливість вітчизняної податкової системи — її квазі-ліберальність, розкривають зміст останніх змін в оподаткуванні та окреслюють подальші перспективи розвитку податкової системи в контексті неоліберальної теорії.