ОЦІНКА МОЖЛИВОСТІ АКТИВІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ - A. V. Cherep; Z. I. Simanaviciene; O. H. Cherep; P. V. Hudz (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розраховано індикатори інноваційної привабливості промислових підприємств, оцінено співвідношення прибутковості та управління активами підприємств ПАТ «Запоріжтрансформатор», ПАТ «Завод малогабаритних трансформаторів «MГT» , ПАТ «Запорізький завод ім. Войкова», ПАТ «Мотор Січ», ПАТ «Запорізький механічний завод». Проаналізовано індекси прибутковості, фінансової стійкості, ефективності управління підприємствами машинобудування. Обґрунтовано потребу формування стратегії інноваційної діяльності підприємств машинобудування з метою підвищення їх ефективності. Встановлено взаємозалежність між індексами прибутковості, фінансової стійкості, платоспроможності, управління активами та інноваційною привабливістю підприємств машинобудування. Доведено можливість і потребу ухвалення ефективних управлінських і стратегічних рішень для того, щоб підвищити індикатори інноваційної привабливості підприємств машинобудування. У контексті сучасної економіки досліджено чинники зовнішнього і внутрішнього середовища, які впливають на результати діяльності підприємств машинобудування. Доведено, що саме отримання достовірної інформації, її своєчасна обробка і аналіз дають можливість мінімізувати дію ризиків, аналізувати головні проблеми господарської діяльності та їх інноваційного розвитку для того, щоб прийняти відповідні рішення. Встановлено, що саме інноваційна привабливість забезпечує надходження фінансових ресурсів, які дозволять модернізувати виробництво і, тим самим, забезпечити конкурентоспроможність підприємств, не лише Запорізького регіону, а і України в цілому. Виявлено вплив прибутковості, платоспроможності на інноваційну привабливість підприємств. Запропоновано заходи щодо підвищення інноваційної привабливості підприємств машинобудування Запорізького регіону на засадах формування стратегії їх розвитку та з урахуванням управління індикаторами прибутковості, коефіцієнтами платоспроможності і показниками ефективності використання активів підприємств.