СУЧАСНІ ФІНАНСОВО-КРЕДИТНІ ІНСТРУМЕНТИ ВПЛИВУ НА ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КЛІМАТ УКРАЇНИ - M. L. Shvayko; N. O. Grebeniuk (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розглянуто сучасні підходи до визначення інвестиційного клімату та виявлено, що в Україні він досі залишається несприятливим, хоча є певні позитивні зрушення в цьому напрямі; визначені та структуровані фактори, що обумовлюють його якість, до яких віднесено соціальні, інституційні, економічні, інтеграційні та техногенні. Визначено ключові інструменти впливу на інвестиційний клімат України, ефективне використання яких дозволить поліпшити його якість у сучасних умовах. Розглянуто зміни інвестиційних позицій України у відомих світових рейтингах і виявлено, що, згідно з даними найавторитетнішого рейтингу Ease of Doing Business ranking, на початок 2019 року Україна посідає 71-шу позицію і за останні роки значно її поліпшила. Найбільш суттєві зрушення спостерігались у сфері митної політики, а найбільш проблемною є сфера процедур банкрутства. Проведені дослідження сучасного стану інвестиційної активності в Україні виявили збільшення припливу прямих іноземних інвестицій, хоча їхній розмір у порівнянні з потребами реального сектору економіки досі є несуттєвий; сформульовано чинники, які стримують інвестиційну активність. Запропоновано застосування спеціальних фінансово-кредитних інструментів впливу на інвестиційний клімат України з метою його поліпшення та підвищення активності вітчизняних і закордонних інвесторів. Обґрунтовано, що в сучасних умовах найбільш суттєву роль відіграють податкові, бюджетні, грошово-кредитні інструменти та інструменти валютного регулювання. Виявлено позитивний вплив валютної лібералізації на інвестиційний клімат України та рекомендовано легалізувати операції з криптовалютами. Також слід упроваджувати у фінансову практику сучасні електроні засоби обліку даних (блокчейн-технології) і прискорити впровадження UDC нормативів міжнародних стандартів «Базелю III».